Billån

Skal du kjøpe ny bil og trenger et lån for å finansiere bilkjøpet? Så kan du lese mer om billån her og bli helt oppdatert på hva du skal fokusere på når det kommer til billån. Her får du vite alt du trenger om billån og hvordan du kan finne det billånet som passer for deg.

Hva er et billån?

Et billån er et lån som er spesifikt rettet mot deg som skal kjøpe ny eller brukt bil. Et bilkjøp kan være komplisert og dyrt, og de fleste trenger finansiering når de skal kjøpe. Det er selvfølgelig også en mulighet å spare opp nok penger til den bilen man ønsker seg, eller selge en bil og kjøpe for den samme summen, men for mange blir det uoppnåelig. De færreste har mulighet for å bare gå inn i en bilforhandler og kjøpe den bilen man ønsker. Derfor kan man se på ulike former for billån på nettet.

Et billån er ikke nødvendigvis så forskjellig fra forbrukslån, men i de fleste tilfeller vil du oppdage at man kan få lavere rente med et billån, enn det er på mange forbrukslån.

Hva slags billån du skal velge kommer faktisk helt an på hvilken biltype du er på jakt etter å kjøpe. Det finnes nemlig forskjellige billån, og noen biltyper gir faktisk et gunstigere lån enn andre. Det er uansett lurt å researche grundig før du velger en bank eller et lånested, for det kan være stor forskjell på vilkårene fra et sted til et annet. Et billån kan være en forholdsvis stor økonomisk belastning for de fleste, da man gjerne også har mange andre utgifter å ta hensyn til i hverdagsøkonomien, og derfor kan det lønne seg å finne det gunstigste. Hvordan skal vi komme litt nærmere inn på lenger ned i denne artikkelen.

Billån med eller uten egenandel?

Det finnes flere måter å låne penger til bil på. Man kan stille med en egenandel eller egenkapital, altså en andel av kjøpesummen og deretter låne resten, eller man kan låne 100% det beløpet man vil kjøpe for. I mange tilfeller vil kravet til egenkapital ligge så høyt som på 20%, og med tanke på hva biler kan koste, kan det være et uoppnåelig beløp for mange. Det kan skal være oppmerksom på hvis man velger et lån uten egenkapital, altså hvor man ikke skal finansiere en del av kjøpesummen selv, er at renten kan være litt høyere fordi banken eller lånestedet skal ha et alternativ til den sikkerheten som egenkapitalen bidrar med.

Hvor mye du kan låne totalt, avhenger helt av hvilket lånested eller bank du velger. Et billån kan være på alt fra 10.000 kr til flere hundre tusen kroner.

Er det gunstigere å kjøpe grønn bil?

I mange tilfeller kan det faktisk være gunstigere å velge grønn bil når du skal kjøpe ny bil – hvert fall når det kommer til billån. Det er nemlig sånn at mange banker og lånesteder oppfordrer til grønnere bilkjøp ved å tilby gunstigere rente på såkalte 0-utslippsbiler. Enkelte banker og lånesteder opererer også med samme prinsipp for hybridbiler. Dette kalles ‘grønt billån’, og det er noe du skal se etter og være ekstra oppmerksom på hvis du er på jakt etter en grønnere bil. Det kan også være en brukt bil, hvis banken tilbyr finansiering til det. Det skal lønne seg å velge grønt på bilmarkedet, og det er derfor du vil oppleve at mange banker og lånesteder gir en gunstigere rente ved kjøp av denne type bil.

Hva er et finansieringsbevis?

Man kan faktisk få finansieringen i orden allerede før man har funnet den bilen man vil kjøpe. De aller fleste lånesteder og banker gjør det nemlig mulig å få et finansieringsbevis, det vil si et bevis på at du får innvilget lån på et visst beløp, som så kan omgjøres til lån når du har funnet den bilen du vil ha. Det kan nemlig lønne seg å ha pengene klare når man har funnet det man vil ha, og det gir en ekstra trygghet for både deg og selger at finansieringen er i havn.

Hvis du skal kjøpe brukt, kan det være lurt å sjekke om banken eller lånestedet du vil benytte deg av gir finansieringsbevis også for kjøp av bruktbil. Det er dog blitt så vanlig å kjøpe brukt i dag, at det er noe de fleste banker og lånesteder, både fysiske og på nettet, opererer med.

Når du har fått finansieringsbevis på det beløpet du vil kjøpe for, kan du gå på jakt etter drømmebilen og få omgjort finansieringsbevis til lån når du finner det du skal ha.

Hvordan finner jeg det gunstigste billånet?

Når du skal finne frem til det gunstigste billånet, uansett om det er i en fysisk bank eller på nettet, ås er det en svært god ide å sammenligne flere muligheter før du velger. Vedå bruke litt ekstra tid på å sette deg godt inn i hva de forskjellige leverandørene rent faktisk kan tilby, så kan du potensielt spare penger ved å unngå unødvendig høye renter og gebyrer.

Du kan sammenligne flere billån på flere måter. Du kan finne en oversikt over flere billån som gir deg overblikket over mange av de tilbudene som finnes på lånemarkedet, og dermed velge å søke om billån hos den eller de du synes kan tilby de gunstigste vilkårene ut ifra låneeksemplene.

Et låneeksempel kan være veldig nyttig, men ofte vet man ikke konkret hvilken rente man får, før man har søkt og eventuelt fått innvilget billån. Derfor kan det være et alternativ å sende en lånesøknad til flere banker og lånesteder, for å få avklart om man kan få billån til en gunstig rente og med gunstige vilkår.

Det finnes også tjenester som formidler lånesøknaden din til flere banker og lånesteder, så du kun skal fylle ut en enkelt søknad om billån. Deretter kan du sammenligne og eventuelt velge blant de reelle tilbudene du får. Det kan være mer konkret å forholde seg til i mange tilfeller, enn å sammenligne hypotetiske låneeksempler.