Boliglån

Det er mange som synes boliglån er komplisert og vanskelig å få oversikt over, men her får du en guide til boliglån som forklarer deg prinsippene på en enkel måte, så du er godt rustet når du skal søke om boliglån.

Boligkjøp – ikke mulig for de fleste uten boliglån

En bolig er det største kjøpet mange av oss vil gjøre i løpet av livet, og det er skjedd mye på boligmarkedet på bare få år. Spesielt i de store byene, begynner det å tegne seg en tendens av et sterkt stigende boligmarked, som det kan være vanskelig å få innpass i uten boliglån. Derfor er det lurt å vite hvor man skal starte, så man kommer riktig ut med en gang. Det er mange fallgruver når det kommer til boliglån, men her får du vite alt du trenger, så du kan unngå dem.

Et boliglån utgjør som regel en forholdsvis stor utgift, og derfor er det noe som kan påvirke hverdagsøkonomien din drastisk gjennom mye av livet. Derfor er det helt essensielt at man finner frem til det gunstigste boliglånet. Det er dog viktig å være oppmerksom på, at faktorer som sikkerhet og økonomisk situasjon også vil påvirke hvilke vilkår man får låne på.

I Norge er det strenge regler når det kommer til boliglån. Dette er blant annet for at det skal være en viss logikk i utviklingen på boligmarkedet og folks økonomi, selv om mange kanskje vil argumentere for at det ikke er noe som er gjeldende sånn som boligmarkedet ser ut mange steder i dag, og det er mange medieoppslag med mennesker i helt alminnelige jobber som er utelukket fra å låne til bolig i byene.

Reglene for lån i dag er sånn at man ikke kan låne mer enn fem ganger sin egen inntekt, og ens økonomi skal kunne tåle opptil 5% renteoppgang.

Egenkapital til boliglån

Hvis man skal låne penger til bolig i dag, så er det et krav om at man skal stille med en egenkapital på minimum 15%. Avhengig av hva boligen man er på jakt etter koster, så kan dette utgjøre en betydelig sum. Det er dog ikke sånn at det nødvendigvis er helt fast fra bankens side at belåningsgraden ikke kan gå over 85%, men da skal man kunne vise til sikkerhet på andre måter – altså for eksempel i annen eiendom eller andre betydelige verdier, som vil kunne gjøre opp for manglende egenkapital. I enkelte tilfeller kan dette også være i form av høy inntekt og evne til å betjene lånet.

Hvis man gjerne vil unngå helt å skulle stille med egenkapital, skal man se på andre låneløsninger. Et forbrukslån vil være uten egenkapital, og det kan derfor være et alternativ for deg som gjerne vil unngå dette kravet når du skal låne til bolig.

Finn boliglånet med den beste renten

Når du skal finne det lånet som har den beste renten, så er det som nevnt noe som avhenger av en rekke personlige faktorer. Derfor kan man ikke overordnet si hvem som kan gi deg den beste renten, men for å finne den, er det et veldig godt tips å sammenligne flere muligheter. Akkurat som med anbud på en snekkeroppgave eller malejobb, så er det faktisk mulig å innhente tilbud fra banker – og rett og slett se hvem som kan tilby deg det gunstigste boliglånet. Det er verdt å merke seg at banker gjerne tilbyr bedre rente hvis man er totalkunde i banken, og derfor skal man kanskje vurdere om man vil skifte bank hvis man finner et lån med en gunstig rente et annet sted enn der man opprinnelig er kunde.

Når du sammenligner tilbud, så gir du deg selv muligheten for å velge det gunstigste. Akkurat når det kommer til lån, så er det viktig å ikke bare gå for det første og tilsynelatende beste, men å gi seg selv muligheten for å finne noe bedre – selv om det krever litt mer tid. Det kan godt lønne seg å legge ned litt ekstra tid i akkurat denne delen av prosessen. Og det er også veldig lurt å komme godt forberedt til et møte med banken og ha en plan, så banken kan se at du har tenkt gjennom økonomien i å skulle ta opp boliglånet nøye. Her det også viktig at du kjenner til dine egne begrensninger, så du kan gi banken en plan som også involverer disse.

Det er ikke sånn at alle banker og lånesteder vurderer søknader på akkurat samme måte, og derfor er det lurt å gå videre, selv om du får avslag på lån fra en bank. Det er dog viktig at du oppfyller de grunnleggende reglene og kravene for å låne. Man skal også huske at det også blir tatt høyde for den gjelden du har i forveien. Grunnen til at det er så strengt, er rett og slett for å sørge for å låne ut penger på en ansvarlig måte. Derfor låner banker kun ut penger til kandidater de mener kan betjene lånet, også hvis renten skulle stige. Det er derfor det kan føles litt nådeløst når det handler om nettopp boliglån, fordi det er så store summer man opererer med, og ingen har en krystallkule som kan spå helt presist hvilken vei boligmarkedet vil gå.

Du vil fort oppdage at banker og lånesteder gir låneeksempler som er hypotetiske eksempler på hvordan et lån kan se ut. Selv om disse kan være en god veiledning, er det viktig å huske på at det ikke nødvendigvis avspeiler dine økonomiske forhold, og at rente, belåningsgrad og beløp kan se noe annerledes ut individuelt.

Det er mange muligheter for boliglån på lånemarkedet i dag, også for deg som er på jakt etter et lån uten egenkapital. Derfor kan det lønne seg å undersøke litt ekstra nøye, før man gir opp eller slår seg til ro med et tilbud, som kanskje kan utfordres av en annen bank eller lånested. Et boliglån er som sagt som regel et stort beløp, og derfor er det viktig at man tar på alvor å finne den beste løsningen.