Forbrukslån

Forbrukslån er blitt mer og mer vanlig på nettet og i fysiske banker, men hvordan fungerer denne typen lån egentlig, og lever den opp til fordommene? Her får du en fullstendig oversikt over hvordan forbrukslån fungerer, og hvordan du sørger for å få de beste vilkårene når du er på jakt etter et forbrukslån.

Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er en type lån som man tar opp til forbruk. Det kan være for eksempel være et lån til en uforutsett utgift eller et godt tilbud som man vil kunne slå til på. Et forbrukslån kan i prinsippet brukes til hva som helst.

Det er ofte et spørsmål når man skal finne et forbrukslån med de gunstigste vilkårene, men det er viktig å notere seg at dette er noe som blir bestemt etter man har søkt om lån, og derfor er det lettest å forholde seg til konkrete lånetilbud, og ikke utelukkende se på låneeksempler.

Som regel er grensen for forbrukslån som man tar opp på nettet på 500.000 kr, men det finnes forbrukslån i så godt som alle beløpskategorier fra helt små lån på 5000-20.000 kr og større lån på 50-000-100.000 kr og oppover. Derfor er det mange forskjellige lån å velge mellom, uansett hvilke behov man har for beløp. Når du søker om forbrukslån skal du også velge en løpetid for lånet, og den kan ikke være mer enn fem år, men det finnes enkelte unntak.

Når man søker om forbrukslån på nettet, så blir det ikke vektlagt hva man skal bruke lånet til, men det er det mange som opplever hvis du søker om lån i en fysisk bank. Dette handler blant annet om sikkerhet, og det begrepet skal vi ta for oss nærmere nå.

Hva er forskjell på forbrukslån på nettet og i banken?

Det er mange som lurer på hva som egentlig er forskjellen på å ta opp forbrukslån på nettet og å ta opp forbrukslån i en vanlig bank. Det er faktisk ikke så komplisert som man kanskje tror. Det handler mye om det som heter sikkerhet, og det må ikke forveksles med hvor trygt det er for deg å låne. Det er faktisk ikke din sikkerhet det handler om, men bankens.

Når du låner penger i en fysisk bank, skal du nemlig ofte stille sikkerhet for det beløpet du ønsker å låne. Det kan man for eksempel gjøre gjennom å stille verdigjenstander som eiendom som sikkerhet for et lån. Det vil altså si, at banken har en sikkerhet hvis du mot all formodning ikke overholder den låneavtalen dere har inngått. Dermed så kan de innfri lånet uansett, og har dermed fått sikkerhet for betaling. Men hva er så lån uten sikkerhet, og hvordan fungerer det?

Hva er lån uten sikkerhet?

Når du skal låne penger på nettet, så er det som oftest snakk om det man kaller lån uten sikkerhet. I motsetning til lån i en fysisk bank, som ofte er med sikkerhet, skal man altså ikke stille sikkerhet for denne typen lån. Men hvordan kan banken eller lånestedet på nettet så sikre seg? Det gjør de gjennom å kreve litt høyere gebyrer eller renter, og derfor er det mange som opplever at forbrukslån på nettet kan være litt dyrere enn banklån. Til gjengjeld trenger man ikke stille sikkerhet for det beløpet man låner.

Stor konkurranse på markedet for forbrukslån

Det er blitt stor konkurranse på markedet for forbrukslån, både på nettet og i fysiske banker. Det har ført til at det er kommet mange tilbud på markedet, og det fører også til at vilkårene blir gunstigere. Samtidig er det strenge regler for å ta opp forbrukslån på nettet i Norge, og det er helt essensielt at man oppfyller alle vilkårene for å få lov til å låne det beløpet man ønsker med den ønskede løpetid, for at man skal få innvilget det lånet man søker om.

Krav for deg som skal ta opp forbrukslån

Hvis du skal ta opp forbrukslån på nettet, så er det viktig at man oppfyller alle de kravene som settes for at man skal få et lån innvilget. Det er først og fremst en aldersgrense man skal oppfylle, og man skulle kanskje tro at denne var myndighetsalder 18 år, men det stemmer ikke. Det er som regel minimum 20-års aldersgrense for å ta opp lån i Norge, og ofte er denne grensen enda høyere på 25 år. Det er rett og slett for å beskytte unge fra å sette seg i en potensielt vanskelig økonomisk situasjon. Det krever nemlig et forholdsvis godt økonomisk overblikk for å kunne administrere et lån, og det krever som regel mer økonomisk erfaring enn de fleste unge mennesker har. Det krever som regel også en fast inntekt, og det er som regel også noe som kommer med alderen. Derfor er det flere krav som avgjør om du kan låne penger på nettet. Inntektskravet og hvor høy inntekt du må ha for å få innvilget lån, avhenger helt av hvor høyt beløp du søker om.

Det blir foretatt en automatisk kredittsjekk når du søker om lån, som du må bestå for å få forbrukslånet innvilget. Her blir det samtidig sjekket om man har betalingsanmerkninger, noe som kan gjøre det veldig vanskelig og i de fleste tilfeller helt utelukket å låne penger på nettet. Det er som regel også et krav om at man skal ha fast bostedsadresse i Norge, og ha vært registrert som boende i Norge i et visst antall år. Reglene kan variere litt mellom lånested til lånested, men det er som hovedregel dette du som minimum skal oppfylle. Når du har fått innvilget lån, kan du bruke det til hva du vil.

Finn lånet med de gunstigste vilkårene

Når du skal finne et lån på nettet, så er det veldig viktig å gå etter å finne det lånet som kan gi deg de gunstigste vilkårene. Det finner du som regel gjennom å sammenligne flere lån. Når du sammenligner lån, gir du deg selv det beste mulige utgangspunktet for å finne det lånet du leter etter online. Du kan sammenligne på flere måter. Du kan finne en praktisk oversikt over flere lån, der du enkelt kan se låneeksempler på ulike lån og lånebeløp, eller du kan velge å sende en lånesøknad til flere banker og velge mellom de tilbudene som eventuelt kommer etterfølgende.