Refinansiering

Refinansiering er blitt en populær lånetype, og det er det mange gode grunner til. Her skal vi se litt nærmere på hva som ligger i begrepet refinansiering, og hvilke fordeler det eventuelt kan ha å refinansiere gjeld.

Bli kvitt dyre smålån!

Refinansiering handler rett og slett om å bli kvitt dyr gjeld. Det er selvfølgelig en måte å bli kvitt gjelden på – å nedbetale den, men det er ikke alltid en mulighet å få gjort det så fort som vi kanskje skulle ønske. Og det er der refinansiering kommer inn i bildet. For det er faktisk sånn at det er forskjell på gjeld – noen typer gjeld er dyrere enn andre, og da betaler vi kanskje i noen tilfeller unødvendig mye for noe som kunne vært billigere. Det er med andre ord noe man burde ta tak i før heller enn siden, så man kan spare penger.

Det er nemlig mange som har tatt opp dyre små lån og eventuelt kredittkortgjeld som har hopet seg opp. Det er ikke sikkert det er så mye her og der, men når man legger det sammen kan det bli et stort beløp som man betaler i renter og gebyrer i måneden. Man kan også legge til den faktor at det er skjedd utrolig mye på lånemarkedet de siste årene, og det som før kanskje var veldig dyrt på grunn av manglende konkurranse, er ikke så dyrt lenger. Det er noe som har justert seg etter hvert, både på grunn av konkurranse og fordi det er kommet et strengere regelverk. Det endrer dog ikke på at det er mange som sitter og betjener unødvendige høye renter på små forbrukslån og lignende, som man kan bli kvitt – uten å nedbetale det på den tradisjonelle måten.

Sånn fungerer refinansiering

Når du velger å refinansiere alle de små gjeldspostene dine og smålånene, så samler du alt i et større lån. Derfor kan du ofte se at refinansiering også omtales som samlelån, men det er faktisk snakk om samme fenomen. Når man samler lånet i et større lån med overordnet gunstigere vilkår, så kan det være penger å spare på dyre renter og gebyrer som går ut av og utover privatøkonomien hver måned.

Når man søker om refinansiering, så er det som regel banken eller lånestedet man får refinansieringen innvilget hos, som tar seg av jobben med å innfri alle de små lånene og gjeldspostene dine. Dermed bruker du ikke det store lånet på å betjene utgiftene, du blir kvitt alle de små lånene og gjeldspostene, og det eneste du dermed skal forholde deg til – er samlelånet.

Hele poenget med å ta et samlelån er å få mye bedre vilkår på det store lånet samlet sett, enn på de mange små. Dermed kan det være mange penger å spare på å velge denne løsningen.

Få tilbake overblikket over egen økonomi

En annen klar fordel med refinansiering, er at man får tilbake overblikket over egen økonomi. For det er ikke sånn at det bare er dyrt å betjene mange små lån og gjeldsposter, det kan også bidra til å gjøre økonomien svært uoversiktlig.

Det kan føre til en hel del økonomisk usikkerhet og stress at man ikke vet hva man skal forholde seg til av utgifter hver måned, og her kan dyre forbrukslån og kredittkortgjeld være årsaken. Det er vanskelig å planlegge økonomien og det er vanskelig å budsjettere. Når du får samlet lånene dine i et stort lån, så får du derimot overblikk over økonomien din tilbake, og du får bare èn regning å forholde deg til i måneden som omhandler gjeld. Det er en stor lettelse for mange som lenge har slitt med å betale ned små gjeldsposter.

Med og uten sikkerhet

Man kan få refinansieringslån på flere måter, både med og uten sikkerhet. Når man låner penger på nettet, så er det som regel snakk om det man kaller lån uten sikkerhet, mens lån i en fysisk bank ofte innebærer at man skal stille en eller annen form for sikkerhet for det beløpet man ønsker å låne. Når man får lån uten sikkerhet, skal banken eller lånestedet sikre seg på en annen måte. Derfor kan denne type lån av og til gi litt høyere renter og gebyrer enn lån med sikkerhet.

Man kan også refinansiere et stort lån, som eksempelvis et boliglån, hvis man finner et nytt lån med gunstigere vilkår. Da innfrir man det gamle, og forholder seg til det nye lånet. Det er altså ikke bare noe man kan bruke for å dekke flere smålån og andre mindre gjeldsposter.

Finn den beste refinansiering

Når du skal finne et refinansieringslån, så er det helt essensielt at du finner det løsningen som passer best for deg og dine behov. Det finnes mange løsninger på markedet, men det er ikke sånn at man bare skal gå for det første og det beste. Det kan lønne seg å undersøke flere muligheter før man velger og sammenligne, så man kan finne ut av hvilket refinansieringslån som rent faktisk er det gunstigste i ditt tilfelle.

Da skal man også ta stilling til om man vil låne med eller uten sikkerhet, hvor lan løpetid lånet skal ha og om man skal velge en løsning der banken eller lånestedet innfrir gjelden som skal refinansieres for deg. Det kan lønne seg å innhente flere tilbud på refinansiering, så man vet akkurat hva man har å forholde seg til. Det er mye konkurranse på lånemarkedet, og dette er noe som kan komme deg til gode. Det gjør nemlig at bankene og lånestedene kjemper om å gi deg det beste tilbudet så de får nettopp deg som kunde. Det er verdt å huske på når man leter, så man ikke bare går for det første tilbudet som kommer. Det kan lønne seg å investere litt ekstra tid på å finne det helt riktige refinansieringslånet.

Refinansiering hjelper deg med å få overblikket tilbake over økonomien din, og sørger for at du bli kvitt dyre smålån, forbrukslån og kredittkortgjeld. Derfor er denne typen lån blitt svært populær de siste årene.