Hva er effektiv rente?

Som låntaker er det flere faktorer du skal ha i tankene før du søker for å forsikre deg et godt lån. Noe du vil møte på er blant annet rente og gebyrer, og her finnes det flere forskjellige typer. Det er ikke alltid like lett å vite forskjellen på de forskjellige typer rente og det gjelder å holde tunga rett i munnen når du har med dette tema å gjøre. Men ingenting er umulig og med litt grunnleggende informasjon du være bedre forberedt når du skal ta opp ditt neste lån, det er tross alt svært viktig for deg som tar opp lån.

Den effektive renten er forskjellig fra bank til bank og varierer er avhengig av flere faktorer. Noe som er sikkert er at den effektive renten alltid inkluderer alle avgifter, gebyrer og andre tilleggskostnader som følger med lånet. Det er viktig å sette seg inn i den effektive renten fordi dette sier noe om hva lånet rent faktisk vil koste. Siden denne varierer fra en lånutgiver til en annen vil det også være smart å undersøke forskjellen på disse og se hvilke lånevilkår de tilbyr, slik at du sikrer deg det beste og minst kosttunge lånet. Du kan lese mer om effektiv rente her.

Effektiv rente-kort forklart

Effektiv rente dekker den nominelle årlige renten, som er den renten lånet beregnes på. I tillegg er den sammensatt av renters rente på lånet. Den nominelle årlige renten tar ikke hensyn til hvor mange ganger du betaler avdrag eller fordel på din kreditt og heller ikke renters rente. Renters rente er det du betaler av beløpet du tidligere har betalt i rente. For å kunne beregne den effektive renten må du derfor vite den nominelle renten, termingebyrer, antall terminer per år, samt andre kostnader i forbindelse med lånet.

Engangsgebyrer i forbindelse med lån betales ikke jevnlig og effekten av disse avhengiges av nedbetalingstiden. Derfor er det vanskelig å beregne denne. Den effektive renten vil tilsvare summen av termingebyrer, den nominelle renten og andre kostnader oppgitt i % per år. Det er dermed svært relevant for deg å undersøke den før du søker om et lån, fordi den forteller deg noe om den totale rentekostnaden. Her er det viktig å se på de forskjellige bankenes tilbud for å se hvilke lånevilkår de har.

Undersøk flere banker

En annen grunn til å undersøke fler banker er at de bruker forskjellige rentesatser. Det er stor variasjon i gebyrer, avgifter og andre kostnader og ved å vite noe om flere tilbud vil du kunne sikre deg den beste låneavtalen. Du kan bruke låneformidlere som kan hjelpe deg med å kontakte de ulike bankene og gi deg de beste tilbudene. De vil også kunne gi deg råd og presentere de beste lånevilkårene slik at du unngår unødvendig høye renteomkostninger på ditt lån. Dette kan være spesielt hjelpsomt når du er ny i låneverden og for eksempel skal ta dit første billån eller boliglån. Du vil spare tid og mest sannsynlig penger ved å bruke en låneformidler.

Gebyrer og avgifter

Du vil møte på gebyrer og avgifter når du søker lån og det er smart å vite noe om disse i før du går i gang. Her kan du lese om de forskjellige gebyrene og lære hva begrepene innebærer.

  • Nominell rente kalles også pålydende rente og er en rentesats som prosentvis angir den årlige rentebetalingen uten renters rente og andre gebyrer.
  • Etableringsgebyr er gebyret du betaler når lånet opprettes, noen banker fletter gebyret inn i selve nedbetalingen.
  • Terminer er fastsatte tidspunkt for nedbetaling av lån og renter, dette skjer typisk månedlig, årlig eller kvartalsvis. 
  • Termingebyr er summen du betaler hver termin gjennom låneforløpet
  • Renters rente er renter på opptjente renter
  • Reel rente tar for seg inflasjon og skatt og er korrigerte renter.

Det kan være vanskelig å orientere seg i låneverden. Det er mange begreper og vilkår du skal gjøre deg kjent med, og dette kan virke umulig og overveldende til tider. Men det er ingen grunn til bekymring. Du er ikke alene som låntaker og det er alltid noen tilgjengelig for å hjelpe deg. Mange banker tilbyr rådgivning og du kan få hjelp av en låneformidler slik at du er sikret det beste lånet. Husk at det er utrolig viktig at du undersøker lånet du ønsker å søke om for å sikre de beste lånevilkårene. Her er det smart å se på den effektive renten fordi den forteller deg den totale rentekostnaden. Lykke til med lånesøknaden!