Hva er et båtlån?

Det er deilig å drømme seg bort til varme sommerdager på havet. I Norge lever vi med vinter store deler av året, men det at somrene langs kysten eller i fjorden er fantastiske, det kan ingen ta fra oss. Mange sitter inne med en båt-drøm og elsker å bruke tiden på havet. Med et båtlån kan du realisere drømmen og bli årets nyeste kaptein.

Dersom du skal kjøpe en båt kan du låne penger til å finansiere kjøpet gjennom en långiver. Typisk vil du kunne låne opp mot 80% av kjøpet, mens de resterende 20% betales kontant eller i form av innbytte. Dette gjelder for deg som ønsker å kjøpe båt gjennom en autorisert båtforhandler, da kan du nemlig ta opp lån der båten brukes som sikkerhet. Så er det bare å tenne motoren eller sette seil og leve det deilige sjømannslivet! Les mer om båtlån her.

Båtlån

Hvis du ikke ønsker å sette båten som sikkerhet, kan du ta opp et forbrukslån. Da vil din økonomiske situasjon være mer fleksibel, og båten blir ikke kunne bli pantsatt. Med dette lånealternativet kan du ta opp et lån isteden for to. Dette kan være en stor fordel for deg fordi et er bra for din kredittverdighet. Det finnes mange banker og långivere som tilbyr forbrukslån og dersom du ønsker å ta opp dette bør du utforske mulighetene. De forskjellige bankene har nemlig ulike lånevilkår der rentesatser og gebyrer kan variere. Sett deg derfor inn i de ulike lånetilbudene og forsikre deg det beste lånet.

Forbrukslån

Det er en konkret definisjon på forbrukslån og du vil også finne noen typiske trekk som karakteriserer denne type lån. Enkelt sakt er et forbrukslån et lån man tar opp når man trenger å finansiere et forbruk. Dette virker kanskje selvforklarende nok da det rent faktisk ligger i selve ordet. Videre er forbrukslån en type lån som gir deg mulighet til å låne penger uten at låntaker stiller sikkerhet i dine eiendeler. Noen låntakere vil typisk stille sikkerhet i huset, hytta eller bilen og krever disse som pant. Med et forbrukslån slipper du imidlertid dette. Det stilles også lite forbrukskrav til banken og ettersom det er et lån uten sikkerhet, er det ikke så viktig for dem hva du velger å bruke dine lånepenger på.

Det finnes noen konkrete retningslinjer for forbrukslån som skiller det ut fra andre typer lån. Typiske kjennetegn ved forbrukslån er at det er lån uten sikkerhet der formålet ikke er vesentlig. Lånets rente settes etter du har søkt og beregnes individuelt. Den øverste grensen vil typisk være på 500 000 og gis med en løpetid på opptil 5 år i de fleste tilfeller. De billigste forbrukslånene har renter ned mot under ti prosent. For mange er dette et godt lån å ta som gir mer økonomisk frihet enn mange andre lån.

Restverdi og nedsatt rente

Når det er snakk om båtlån kan det være relevant å se på restverdi. Dette gjelder spesielt deg som er interessert i ha nye båt-modeller og ser for deg at du vil bytte inn din nåværende båt med en annen om noen år. Restverdi vil aldri være gunstig for deg som vil beholde båten over en lang periode og ønsker lengre nedbetalingstid. Her skal du være obs på egenkapitalen, hvis du ikke har lagt penger til side eller ikke har en gammel båt du kan bytte inn må du enten vente med å kjøpe båten eller ta opp et annet lån slik at du har mulighet til å dekke egenkapitalen. Det kan være du kan få nedsatt rente på nåværende båtlån, dette er verdt å undersøke. Dersom du har flere lån kan du samle disse sammen med båtlånet, slik at du har et bedre overblikk på din personlige økonomi. 

Livet på havet er en drøm for utrolig mange. Hvis du lukker øynene, kan du nok se for deg en dag på sjøen i en rå motorbåt eller en majestetisk seilbåt sammen med venner og familie. Til tross for at drømmen er til å ta og føle på, kan finansieringen av selve båtkjøpet være noe lengre unna. Heldigvis kan du ta opp et båtlån og realisere scenarioet. Det finnes forskjellige lån å ta opp avhengig om du ønsker å sette båten som sikkerhet i form av pant, eller om du heller vil ta opp et forbrukslån og ha mer økonomisk frihet. Uansett hva du velger er muligheten like rundt hjørnet. Sjekk ut vilkårene for båtlån hos ulike lånutgivere og sett seil i sommer!