Refinansiering med betalingsanmerkning

Kredittkort og lån med høy rente kan gjøre det vanskelig for deg å håndtere egen økonomi. Det kan gjøre at oversikten forsvinner og plutselig sitter man med en betalingsanmerkning. Det kan skje den beste, men vit at en betalingsanmerkning kan gjøre det vanskelig å refinansiere, så dette er noe du bør unngå. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hvordan du skal gå frem dersom du ønsker å refinansiere med en eller fler betalingsanmerkninger.

Hva er refinansiering?
Refinansiering vil si at du tar opp et lån for å nedbetale en annen gjeld. Dette har blitt en populær måte å betale ned høy gjeld grunnet lav rente og mindre kostnader. Dersom du klarer å nedbetale det du fikk betalingsanmerkning på, vil den forsvinne. Problemet her er bare at det er svært mange långivere som automatisk vil si nei til deg dersom du har en betalingsanmerkning. Det vil derfor være svært mye mer krevende for deg å få et refinansieringslån dersom kredittsjekken viser en anmerkning.


Det finnes måter å søke refinansieringslån selv med betalingsanmerkning, men det er absolutt lurest å søke om dette lånet FØR du får en anmerkning.

Slik får du betalingsanmerkninger

Det er ikke slik at du får en betalingsanmerkning kun ved å ikke betale regningene dine i tide, slik mange tror. For at du skal få en anmerkning må det gå en måned etter at kreditorene har innledet rettslige skritt. Dette kan være forliksklage, utleggsforretning eller begjær om tvangssalg. Før de kan gjøre noe av dette må de ha sendt ut både betalingsoppfordring og inkassovarsel. Dette betyr altså at anmerkningen kommer ikke helt ut av det blå, du får ganske god tid på deg før et så drastisk tiltak settes til verk.

Det å få en betalingsoppfordring eller et inkassovarsel er svært normalt. Det kan være at du måtte vente på lønnen eller rett og slett glemte en regning oppi alt det andre. Dette er ikke farlig, men det er derimot større konsekvenser om du ikke betaler ved inkassokrav. Som oftest står det også gebyr for hver betalingsoppfordring og inkassovarsel du får. Dette gjelder også mindre betydelige regninger som f. Eks et legebesøk. Du må alltid betale regningene dine, for det å få en betalingsanmerkning grunnet et legebesøk – det er ganske unødvendig.

Hva gjør du om du har fått en betalingsanmerkning?

Dersom du er uenig i saken kan du bestride saken. Dette bør du gjøre allerede før du inkassovarsel, altså etter første betalingsoppfordring eller purring. Om du bestrider saken før inkassovarsel vil bevisbyrden ligge på kreditor, og ikke på deg, noe som betyr at det er de som må bevise at du har noen skulle ha betalt. Hvis dette ikke er en mulighet er du nødt til å betale beløpet med en gang. Dersom du betaler beløpet skal anmerkningen slettes umiddelbart.

Problemet kan jo være om du ikke har penger nok til å betale ned beløpet som har gitt deg en anmerkning. Her kan refinansiering være redningen. Du kan også bemerke deg at anmerkningen foreldes etter fire år, men som oftest vil inkassoselskapet fornye den regelmessig – dermed er ikke dette en løsning som er trygg å satse på.

Refinansiering som løsning på problemet

Som tidligere nevnt i denne artikkelen blir det fort vanskeligere for deg å søke lån dersom du har en betalingsanmerkning. Her må vi jo bare påpeke at du ikke bør bruke penger du ikke har, men det er heller ikke sikkert at dette er grunnen til anmerkningen. Personlig økonomi kan svinge, og man kan møte på uforventede utgifter. Dette kan være svært uheldig, og det er dessverre ikke til å stikke under en stol at de aller fleste banker vil gi deg avslag på lån dersom du har en anmerkning.

Heldigvis finnes det banker som spesialiserer seg på refinansiering av gjeld og anmerkninger. Det er noen vilkår som må dekkes som sikkerhet, men likevel er dette et alternativ for deg som ikke ser hvordan du skal kunne betale ned et lån eller en utgift som har gitt deg en anmerkning. For å få refinansiering med sikkerhet er det avgjørende at du kan stille med pant i egen bolig eller i en annen bolig som tilsvarer 85% av markedsverdien.

Hvordan få innvilget et refinansieringslån

Du må altså kunne pante i egen eller annen bolig. Det tilsier at du har nedbetalt boliglån eller at boligen nå er verdt mer, slik at du kan få verdi av å pante den. Du må også ha en fast inntekt som er høy nok til at du kan nedbetale lånet du søker om, samt andre utgifter du har fra før av.

Med andre ord anbefaler vi deg å ha fokus på personlig økonomi, og vi håper dette var til hjelp.