Sms lån

Når man snakker om sms-lån betegner man ofte lån av mindre beløp. Det har fått sitt navn etter lånemetoden der du kunne sende en sms til långiver og få svar og pengene på samme måte. Her følger det noen betingelser og særtrekk med som det er viktig å vite om før du søker et slikt lån.

Et sms-lån er ofte på lavere beløper og har typisk høye renter og gebyrer og kort nedbetalingstid. Myndighetene i Norge har vært skeptiske til låneformen og har utviklet regler og retningslinjer som gjør det vanskelig for långivere å tilby lånemetoder der man folk kan ta opp dyre lån på impuls. Dette har gitt navnet en ny betydning og mange ser på sms-lån som et lån av lavt beløp. Lånene er gjerne mellom 3.000 og 5.000 kroner. Andre smålån som kan tilbys ligger ofte på maks 50.000kr eller hva som tilsvarer låntakers månedslønn.

Renter og tilbakebetaling

Du vil oppdage at sms lån ofte har høye renter. Renten er normalt høyere enn for eksempel et forbrukslån. Dette gjør at betalingstiden bør være kort, slik at du ikke taper unødvendig mye penger. Hvis du regner renter og gebyrer sammen vil den effektive renten i flere tilfeller runde 100%. Renter tilretteleggers låntaker, den vil beregnes og settes med henblikk på kredittvurderingen. I de fleste tilfeller vil derfor sms-lån være dyre, og det er ikke sikkert dette lånet passer for deg og din økonomiske situasjon.

Mange velger uansett å ta opp et sms-lån fordi det er snakk om relativt små beløp og summen som skal betales hver måned er lav. Lånet blir også raskt nedbetalt og det er ofte snakk om en nedbetalingstid på tre til tolv måneder. Dersom din situasjon tillater deg å betale lånet på så kort tid, vil dette være ønskelig. Sms-lån kan sammenlignes med bruk av kredittkort og i det tilfellet være et mer sikkert alternativ. Ved et sms lån har du en fast nedbetalingsplan som hindrer deg i å utskyte betalingen. 

Penger du låner

Det er viktig å huske den enkle reglen ved et lån; det som lånes skal alltid betales tilbake. Et lån kan være nødvendig i mange tilfeller og kan hjelpe deg på veien til å foreta store kjøp som hus, båt eller bil. Det er nødvendig for veldig mange å låne penger fra en långiver i løpet av sitt voksne liv og er ikke noe man skal være redd for å gjøre. Du skal bare være klar over de vilkår som medfølger ditt lån, og at din økonomiske situasjon passer med nedbetalingsplanen slik at du forhindrer betalingsanmerkninger.

Ved et sms-lån vil du motta en betalingsplan med relativ kort nedbetalingsmetode slik at du har muligheten til å betale tilbake de lånte pengene raskt. Sms-lån er ikke kjent for å være fleksibel når det kommer til tilbakebetaling og du burde ta kontakt med långiver direkte hvis du ser at betalingen en måned blir et problem. Du vil gjerne unngå overføring til inkasso eller betalingsanmerkninger så fremt det er mulig.

Disse anmerkningene oppstår når du ikke har betalt regning på et lån og du har fått purring på det flere ganger. Du kan også få en betalingsanmerkning dersom du går konkurs. De blir notert hos et kredittopplysningsselskap og blir en del av kredittvurderingen for senere lån. Det er et faresignal for kommende långivere og sier noe om din mulighet til å betale tilbake lån. En betalingsanmerkning vil bli slettet dersom du som låntaker kan betale inn kravet som ligger til grunne for det. Så selv om det burde unngås, er det ikke noe som nødvendigvis kan sees i din betalingshistorikk eller hos kreditopplysningsselskapet resten av livet.

Fordeler og ulemper

Som du skjønner, finnes det både fordeler og ulemper ved sms -ån. Det viktigste er, som med alle lån, er at du kun låner penger du har mulighet til å betale tilbake. Sms-lån er bra for deg som er ute etter kortsiktig kredit på små beløp. Det kan være nødvendig i krisesituasjoner der noe må finansieres på kort tid, eller hvis du har mulighet til å betale det ned på kort tid. Har du derimot ikke det finnes det flere ulemper ved et sms-lån. Det er dyrt å betale over lang tid.

Før du tar opp et sms lån er det viktig at du er klar over kravene, renten og nedbetalingsmetoden. Forsikre deg om vilkårene og forbehold høy rentesats, ellers er det et lån som er god for deg om du trenger å låne beskjedene summer som du har mulighet for å tilbakebetale.