Bilfinansiering i form av billån

Å kjøpe sin første bil er et stort og viktig kjøp du gjør i livet. Dette vil for mange være en kostelig affære og det er viktig at du er klar over hvilke faktorer som spiller inn. Du kan bruke lånekalkulatorer på internett for å undersøke den månedlige nedbetalingen til din ønskelige lånesum. Her kan du lese om viktige deler av et billån slik at du er mer forbered.

De aller fleste vil trenge en bil i løpet av livet og om du skal kjøpe deg en bil burde du vite noe om bilfinansiering og billån. Det er viktig at du undersøker potensielle aktører for å finne lånet som passer for deg. Du burde se på hvilke fordeler de tilbyr deg og hvem som har de mest gunstige lånebetingelsene. Et billån er tilrettelagt finansiering av et bilkjøp og du kan få på alle registrerte som personbiler eller varebiler.

Billån og nedbetaling

Billån er et lån som mange vil benytte seg av og kan derfor fås flere steder. Du kan enten kontakte banken for lån, eller benytte deg av en låneformidler. En låneformidler kontakter og henter inn tilbud fra flere banker og långivere og presentere de til deg som kunde. Du kan også vurdere bilforhandlerens egen finansieringsavtale som ofte blir presentert når du kjøper en bil. Det viktigste er at du nøye undersøker lånevilkårene for å finne det lånet som er best, og mest gunstig for deg. Lånet innebærer ofte at pant eller sikkerhet bli satt på kjøretøyet slik at du lettere kan finansiere bilkjøpet. Dersom du har spart opp noen penger og har mulighet til å legge inn en egenandel i kjøpet, kan du bidra til å forbedre lånevilkårene.

Dersom du ønsker å undersøke lånets nedbetalingsforløp, kan du bruke en lånekalkulator, disse kan du enkelt finne på internett. En nedbetaling foregår ofte over en tid på mellom 5 og 10 år og blir som alle andre låneformer billigere jo kortere tid du bruker på å betale det. En lånekalkulator kan gi deg en pekepinn på hvor mye du må nedbetaler lånet hver måned og hvordan lånet vil minske eller øke basert på tidsperioden og rentesatsen du velger. Renten varierer, men du som låntaker har mulighet til å påvirke hvilken rentesats du får. Kjøretøyets forsikringsmengde og fullkaskoforsikring kan være med på å minske renten. Legger du inn egenkapital vil du normalt bli tilbudt bedre renteforhold. Det viktigste er at du undersøker bankenes rentevilkår og sammenligner tilbud fra ulike aktører slik at du får mest mulig ut av ditt billån.

Forutsetninger for billån

Billån har i de fleste tilfeller lavere rente enn et forbrukslån dette er fordi banken tar sikkerhet i bilen du kjøper, som gir dem lavere risiko. Mange banker tilbyr også egen strukturering av nedbetaling slik at du kan velge en månedlig sum som passer hver enklest økonomiske situasjon. Her skal du igjen huske at lengre nedbetalingsperiode dog vil være mer kostbart i lengden. Noen bilforsikringer stiller krav til egenkapital på opp til 20% av bilens kjøpsverdi, noen banker tilbyr dog billån uten egenkapital for de som ikke har råd til høye umiddelbare utgifter, men som gjerne vil kjøpe seg en bil. Denne ordningen vil gi bankene større risiko og dine renteforhold vil typisk være dårligere. Når det kommer til egenkapital, er det derfor viktig å se på din økonomiske situasjon og vurdere umiddelbare og fremtidige kostnader ved bilkjøpet og nedbetaling av lånet og renten.

Et miljøvennlig alternativ

Et såkalt grønt billån tilbys av NAF, DNB og Sbanken. Lånet er et tiltak som har blitt mer og mer vanlig i takt med at mange bilister ønsker å kjøpe el-bil eller biler med lavere utslipp, som er mer miljøvennlig alternativ på veien. Denne låntypen gjør det enklere å kjøpe mer bærekraftige kjøretøy og innebærer at du som kunde kan få bedre og billigere lånevilkår hvis bilen du kjøper er et grønnere alternativ. Her stilles det noen krav til bilens miljøvennlighet og utslipp, DNB for eksempel, krever at bilen maksimalt slipper ut 100g/km CO2. Du kan få grønt billån på Dieselbiler, bensinbiler, el-biler og hybrid biler.

Billån vil for mange være en viktig del av finansieringen av bilkjøpet. Det finnes mange gode tilbud der ute og det er viktig å undersøke de forskjellige bankene slik at du sitter igjen med et lån som passer din økonomiske situasjon. Du kan beregne størrelsen, nedbetalingen og rentesatsen til lånet med lånekalkulatorer på nett som vil gi den en ide om hvor stor utgift bilkjøpet vil være i måneden. Lykke til med bilkjøpet!