Få bedre styr på økonomien din

Det er mange som har et forhold til økonomien sin som de ønsker å optimere litt. For selv om økonomi er noe som vi alle sammen kommer til å ha et forhold til absolutt hele livet, er det likevel noe som vi snakker veldig lite om – både i familiene våre, på skolen vår og i samfunnet helt generelt. Det er egentlig synd, for det er så innmari lett å forbedre økonomien sin med et par enkle grep, men fordi vi snakker så lite om økonomi, vet svært få alle de fordelene man kan få.

Det er mange av oss som ønsker å spare penger, og det er ikke alltid sånn at banken er det aller, aller beste valget når det kommer til dette. Hvis man skal spare over kort tid er dette det riktige valget, men hvis man vil spare for eksempel med et perspektiv på minst 6 år frem i tid, er for eksempel et indeksfond noe som kan være en mye bedre løsning – fordi man her aktiverer pengene og ikke lar dem bli påvirket av for eksempel inflasjon. I tillegg er det mer lønnsomt enn rentene bankene gir.

Hva er egentlig et indeksfond?

Et indeksfond er et aksjefond, og er noe som passer veldig fint for dem som er nysgjerrige på å investere i aksjer, men ønsker å redusere noe av den risikoen som er forbundet med dette. Når man investerer i fond, investerer man nemlig bredt, og risikoen er derfor lavere. Dette kan man selvsagt også selv gjøre når man investerer, men det er enklere å gjøre dette gjennom å investere i fond. Detter også fint om man ønsker så lave kostnader som mulig på investeringene sine.

Når man sparer i fond, kan man velge mellom to forskjellige typer, nemlig indeksfond eller aktive fond. Indeksfondet skal bare følge utviklingen på børsindeksen og ikke prøve å slå den. Derfor er dette en billigere måte å investere i fond på, enn å investere i aktive fond for eksempel. Det å spare i fond er en god måte å spare for fremtiden på, der man på mange måter ikke kan få tak i pengene sine, og man derfor ikke ender opp med å bruke dem på noe man ikke hadde tenkt.

Det er blant annet derfor man anbefaler å spare i fond som en måte å få bedre styr på økonomien sin, fordi man på mange måter planlegger for fremtiden – uten å ha den samme risikoen for å bare bruke pengene på noe, enn hvis de bare står på konto.

Dette bør du spare i banken

Når det er sagt, er det selvsagt viktig å spare i banken også. Dette er fordi man trenger å kunne spare penger som man enkelt kan få tak i.

Dette gjelder for eksempel sparing til uforutsette utgifter, til hvis man mister jobben, til ferie, til bolig eller andre ting man trenger å kunne ta ut penger til på enkel og grei måte uten å skulle selge.