Hva er rav?

Rav er teknisk sett ikke en edelsten. Faktisk er rav ikke engang en stein. Rav består av størknet nåleharpiks og er dermed et organisk materiale. Et veldig gammelt organisk materiale. De fleste av ravene som ble funnet ble dannet for 30 til 50 millioner år siden. Noen prøver kan være opptil 360 millioner år gamle. Noen ganger har rav inneslutninger, som er biter av organisk materiale, som kvister, blader eller ofte insekter som hadde blitt fanget av det flytende treet for millioner av år siden. Disse gjenstandene er perfekt bevart i sitt skinnende fengsel og har gitt et vindu inn i fortiden for forskere og eksklusivitet for de rav-elskende. Inneslutninger legger bare til det uendelige sortimentet som karakteriserer rav.

Ravens kulturhistorie

Rav er alltid så varmt å ta på. Derfor trodde primitive mennesker at det var størknet solskinn. Gjennom middelalderen i Europa ble rav verdsatt som mer dyrebart enn gull. Det ble antatt å gi fysiske og åndelige fordeler til bæreren, inkludert behandling for luftveis- og skjoldbrusksykdommer og leddgikt. Det trodde også at det var gunstig mot tretthet og depresjon. Rav gir liv til glede og gir mot til å overvinne angst. Solens stein, rav varmer hjertet i bokstavelig og figurativ forstand og antas å være en god kur mange sykdommer.

Rav er sannsynligvis den første edelstenen som brukes som smykker; Den ble brukt i utsmykningsproduksjon så langt siden som den neolittiske epoken i bronse- og jernalderen. Spesielt bred anvendelse i produksjon av smykker og kunstneriske gjenstander fra rav funnet på 1600-1700-tallet.

Rav er virkelig en unik edelsten som har blitt beundret gjennom århundrene både av kongelige og det vanlige. Det er på en måte en utsending fra fortiden som tilskrives å ha magiske og helbredende evner. Den er omgitt av gamle myter og legender med en rekke poetiske navn som «havets tårer» eller «solens gave». Grekerne kalte det elektron, fra navnet på electra gigantisk stjerne i stjernebildet Taurus. Det moderne ordet «elektrisitet» kommer fra det ordet som beskrev rav. Egypterne brukte den til mumifisering og trodde på sine enorme livsbevarende egenskaper.

ravsmykker.no kan du finne mer informasjon om rav og se blant vakre ravsmykker.

Lav vekt

Har du noen gang lagt merke til hvor lett og varmt rav er? Selv om ravsmykker er en av de mest populære typer edelsten smykker som brukes så ofte i smykker, som sagt, er det egentlig ikke en stein. Det ender opp i gruppen av organiske edelstener, sammen med for eksempel elfenben, perler og koraller. Det er ofte funnet vasket opp på strender langs kysten. Og det er lett å forstå dette, gitt at rav er så lett at det kan flyte i saltvannet. Lav tetthet av rav gjør det også vanskelig å etterligne.

Varm og solrik

Rav føles varm å ta på. Det har blitt kalt den solfylte steinen. Gamle folk trodde det var befestet solskinn. Fargen på edelstenen kan variere fra sitrongule og gyldne nyanser til de dype brune og nesten svarte. Blå rav produsert i Den dominikanske republikk regnes som den sjeldneste. Det er også grønt og rødfarget rav kalt «kirsebær rav». Klarheten varierer fra klar gjennomsiktig til ugjennomsiktig.